Placek z malinami

Owocowe desery dla małych smakoszy

Dieta Dzieci Przepisy

Zdrowe przekąski na Święta

Czy deser może być źródłem zdrowia? Tak, pod warunkiem, że będzie to przekąska na bazie warzyw lub owoców. Korzystajmy szczególnie z tych, dostępnych sezonowo, ale pamiętajmy też, zwłaszcza zimą, o mrożonkach. Owoce w tej postaci mogą być doskonałym i niezwykle wartościowym składnikiem słodkiego poczęstunku. W ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” proponujemy desery, które będą zdrową i smaczną przekąską zarówno dla dzieci, jak i całej rodziny – również w czasie Świąt! Bazą wszystkich przepisów są rodzime owoce: jabłka, gruszki, śliwki, maliny. Smacznego!

PUCHATE PANCAKES Z GRUSZKAMI

Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, Alaantkoweblw.pl – ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (15 sztuk):

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 miękkie, słodkie gruszki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • olej rzepakowy
  • miód

Masło roztop i ostudź. Gruszki obierz, przekrój, wydrąż gniazda nasienne. Jedną z nich pokrój w małą kosteczkę
i odstaw. Drugą gruszkę pokrój na ćwiartki, przełóż do kielicha blendera i zalej maślanką. Zblenduj na gładką masę. Oddziel białko od żółtka i ubij w małej miseczce na sztywną pianę. Żółtko dodaj do maślanki, dodaj również roztopione masło, kakao, sodę oraz mąkę i całość zmiksuj. Gdy masa będzie jednolita, dodaj ubite białko oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i wymieszaj ciasto łyżką. Patelnię delikatnie natłuść niewielką ilością oleju i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż pancakes z dwóch stron do zrumienienia. Podawaj polane odrobiną miodu.

OWOCOWA SAŁATKA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Autorka: Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka, dietetyczka dziecięca – ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (2 porcje):

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • kilka śliwek (np. mrożonych)
  • inne owoce, np. maliny, truskawki (mogą być mrożone)
  • 4 kostki czekolady mlecznej lub deserowej
  • garść mieszanki orzechów lub ulubione orzechy, np. lasowe i włoskie

opcjonalnie:

  • jogurt grecki, skyr lub serek homogenizowany

Umyj owoce. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Czekoladę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Orzechy możesz zmielić na proszek lub pokroić. Dodaj czekoladę i orzechy do owoców i wymieszaj całość. Sałatkę możesz podać z jogurtem, serkiem lub skyrem.

SMOOTHIE Z ARONII

Smoothie z aronii

Autorzy: Asia i Piotrek, Dietabezdiety.com.pl – dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki:

  • garść aronii (np. mrożonej)
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka maślanki

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Wlej do miseczki. Wierzch można ozdobić na przykład pestkami dyni i narysować gwiazdki wykałaczką.

GOFRY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI

Gofry ze śliwkami

Autorka: Wiola Wołoszyn, Matkawariatka.pl – dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (8 gofrów):

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 kg śliwek (np. mrożonych)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu

Przygotowujemy trzy miski. W największej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej mieszamy wodę z olejem i żółtkiem. W trzeciej misce ubijamy białko. Składniki z drugiej miski wlewamy do składników w pierwszej misce. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na czas nagrzania się gofrownicy. Pieczemy gofry do czasu, aż zaczną się rumienić. Gdy gofry się pieką, wyjmujemy pestki ze śliwek i całe połówki smażymy na patelni z masłem. Po chwili dodajemy miód i smażymy na mniejszym ogniu, aż staną się prawie miękkie. Gofry podajemy ze śliwkami.

PLACEK Z MALINAMI

Placek z malinami

Autorka: Ania Zyśk, Jedzpysznie.pl – dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 80 g miodu
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki mieszamy ze sobą. Oddzielamy białka od żółtek.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia składników. Owoce obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, dzięki temu nie opadną na dno. Większą część owoców dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki (11×25), wygładzamy ją, na wierzch układamy pozostałe owoce. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 min. Pieczemy do suchego patyczka.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:

https://jedzowoceiwarzywa.pl/

https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/

https://www.instagram.com/jedz_owoce_i_warzywa/